Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroční zpráva 2014

Výroční zpráva

činnost sboru Česká píseň Prachatice – rok 2014

Česká píseň pomalu uzavírá 3.desítku své existence. Rok 2014 byl v životě sboru jak ve znamení tradičních akcí, setkání s některými „starými“ přáteli, tak ve znamení zcela nových zkušeností a zážitků. Mezi tradiční akce neodmyslitelně patří velikonoční koncert v kostele sv. Petra a Pavla a Rybova mše společně s Pošumavskou komorní filharmonií, nově založená krásná tradice vzpomínkových koncertů na počest bývalých členů našeho sboru ale i koncertů k výročí vzniku čsl. státu. Dá se říci, že jsme tradičně koncertovali v několika menších obcí,  ale i velikém koncertním plzeňském sále. Nacvičovali jsme na 2 třídenních soustředěních ve Volarech, odpočívali u moře spolu s dlouhodobými chorvatskými přáteli z pulského sboru, zpívali s dalšími sbory i s pop zpěvákem. Významnou část sborové aktivity zaujímá v tomto roce i roce příštím účast na mezinárodním projektu Singing Omni-Level Project podpořeného partnerstvím Grundtvig v rámci Programu celoživotního učení.

SOL projekt je projektem takového velkého rozsahu, který dosud sbor nerealizoval. Projekt trvá 1,5 roku,ukončen bude v červnu 2015. Je do něj zapojeno celkem 9 sborů, po dvou z Itálie a Francie, dále z Maďarska, Polska, Kypru, Anglie a ČR – Prachatic. V roce 2014 proběhla setkání ve francouzském Bordeaux,  angickém Hebden Bridge, polské Varšavě, prachatické setkání bylo v pořadí 4, následoval kyperký Limassol a italské Treviglio. Z našeho sboru se jednotlivých setkání zúčastnilo celkem 18 členů sboru, takže máme splněnu hlavní podmínku počtu mobilit. Náš sbormistr rozhodl, že se prachatického setkání i závěrečného koncertu zúčastní celý sbor, což se ukázalo jako výborný nápad (ostatně od té doby tak činí i další sbormistři) – koncert v Prachaticích byl úžasný. Ale nejen koncert, nýbrž celý pobyt našich hostů byl skvěle připraven a zrealizován, za což všem, kteří se na organizaci podíleli, patří obrovské poděkování. Myslím, že nezapomenutelným zůstane podání skladby Fr.Jančíka Jižní Čechy téměř 70-členným sborem. V nadcházejícím roce nás čekají ještě tři setkání – italské Arezzo, maďarský Diosd, kam vyrazí většina sboru a závěrečný francouzský Perpignan.

Opět lze konstatovat, že se na organizacích akcí spolupodílel značný tým členů sboru. Finance drží pevně v rukou Věrka Čunátová, vedoucí hlasů zintenzivnili práci se svojí skupinou, Honza Pravda udržuje stále aktuální informace včetně bohaté fotodokumentace Pepy Malého, pan František Jančík pro nás složil další krásnou skladbu. Poému Vzpomínka na Prachatice, na slova pana Karla Šípa st. jsme uvedli premiérově právě při příležitosti oslav výročí Dne vzniku čsl. státu. Za klavírem seděla a často i před sborem stála nejen při zkouškách, ale i při koncertech Marcela Pehelová. Sbormistr Václav Kraus  všechnu tu práci zúročil na mnoha krásných koncertech. Asi nejnáročnější a současně nejkrásnější byla sbormistrovská práce u sboru složeného z účastníků Sol projektu a našeho sboru.

Po mnoha letech jsme tentokrát nerealizovali žádné projekty společně s našimi německými či rakouskými přáteli. Činnost sboru podpořil Jihočeský kraj, na červnový mezinárodní koncert přispělo město Prachatice. Náklady na účast v Sol projektu jsou plně hrazeny z projektu. Ostatní náklady na činnost sboru, jako je například nájemné, soustředění, zájezd do Puly, si částečně hradili členové sboru sami a částečně byly použity rezervy sboru z minulých let.

Kde však rezervy nejsou a znatelně chybí, je členstvo. To se v současné době stává velkým problémem. Je nezbytné sbor trochu omladit a posílit zejména mužské řady. Za úvahu by také stálo doplnit repertoár sboru o české skladby, zpívané v češtině. V současné době není výjimkou, kdy během celého koncertu zazní pouze jediná skladba v našem jazyce.

Věřím, že i s tímto problémem se sbor vypořádá a bude nadále pořádat krásné koncerty, což mu přeji z celého srdce.

A co nás čeká v nadcházejícím roce? I nadále budeme pořádat tradiční koncerty jak samostatné, tak ve spolupráci s PKF či s dalšími spřátelenými sbory. Chystáme se reprezentovat město  Prachatice především v rámci našeho kraje i v zahraničí. Budeme pokračovat v realizaci SOL projektu, kde se převážná část sboru zúčastní již 8.setkání, tentokrát v Budapešti a Diosdu. Zde ve spolupráci s českým velvyslanectvím zazpíváme studentům českého jazyka na budapešťské univerzitě ELTE, zúčastníme se oslav 5.výročí otevření 1.české restaurace Ferdinand v Budapešti, navštívíme České centrum. Rádi bychom zrealizovali projekt Zpíváme společně, během kterého chceme uspořádat několik koncertů, na nichž vystoupíme v malých obcích našeho okresu společně se zdravotně postiženými lidmi. Ke kulatým narozeninám našeho „dvorního skladatele“ vystoupíme společně s dalšími soubory na koncertech s programem sestaveným z autorových skladeb. Ke kulatému výročí založení sboru uspořádáme slavnostní koncert a jistě připravíme další důstojnou oslavu našich třicátin.

Jana Holá, předsedkyně sboru

 

Program  České písně 2014

4.1.                  Strašín,kostel Narození Panny Marie -

                          Rybova mše spol. s PKF

14. - 17.2.       Sol projekt Bordeaux, Francie

28. 2. - 2. 3.    hotel Bobík  Volary – soustředění

4. - 7. 4            Sol projekt Hebden Bridge, Anglie

18.4.                Cehnice, sál kulturního domu,

                         velikonoční koncert

21. 4.               Velikonoční mše - kostel sv. Petra a Pavla

8.-12.5.           Sol projekt Varšava, Polsko

18.5.                Sedlec, kostel sv.Jana Nepomuckého,

                         koncert duchovní hudby

13. - 15. 6.      Sol projekt - workshop Prachatice

15.6.                Národní dům Prachatice, slavnostní koncert

                        účastníků SOL projektu

19. - 28. 6.      Pula, týdenní pobyt, koncert na náměstí

                      společně se sborem KUD

                                                   Brajša Rašan

 

3. 7.   Záblatí - kostel sv. Jana Křtitele, koncertduchovní hudby,

                      společně se sborem Schola cantorum a

                       Petrem Kolářem

 

17.7.                Cehnice – Rozkvetlá Cehnice

13. 9.  Velké náměstí Prachatice -Městské podzimní slavnosti

                     v rámci  Světového kulturního dědictví

 

19. - 21. 9.       hotel Bobík Volary - soustředění

25. - 29.9.        Sol projekt, Limassol, Kypr

8.10.                Národní dům Prachatice - 

                          koncert ke Dni vzniku čsl.státu

21. - 24.11.      Sol projekt Treviglio, Itálie

27.11.              aula gymnazia - Vzpomínkový koncert – 

                          společně s PKF

30.11.              Strakonický hrad, kostel sv. Prokopa -

                                               adventní koncert

7.12.                Strunkovice n.B, kulturní sál – adventní koncert

                                            (společně s dětmi z MŠ)

15.12.               Plzeň, kulturní sál Peklo –  Rybova mše

                          –společně s plzeňským orchestrem

18. 12.             Kamenný Újezd, kostel Všech svatých,

                              Rybova mše – společně s PKF

21. 12.             Adventní koncert  „U stromu“  Prachatice

22. 12.             Národní dům Prachatice, Rybova mše –

                           společně s PKF

26. 12.             Libínské sedlo, kostel sv. Anny -

                             vánoční koncert