Jdi na obsah Jdi na menu
 


2024

Novoroční koncert

Letošní novoroční koncert  jsme absolvovali společně s PKF pod vedením Karla Haymanna v německém Bischofsreutu. Rybova mše první den v roce potěšila posluchači zaplněný kostel. 

Výroční schůze

Výroční schůze proběhla 23.02.2024, účast členů byla vysoká: 37. Zhodnotil se uplynulý rok, probraly se plány na letošní ( i s výhledem na 40. výročí sboru), proběhla diskuze a na zábavu také zbyl čas. Hrálo se na různé hudební nástroje, zpívalo (ba i tančilo), prostě jsme si užili hezké společné setkání.

 

2023

Adventní a vánoční čas 

 Letošní  advent byl věru nabitý. Uskutečnili jsme celkem 13 akcí.   Rybovy mše zazněly celkem 4x - 3x s  PKF v Prachaticích,  a to hned dvakrát a v Kamenném Újezdě a .1x s PIKO v Protivíně.  Pomohli jsme při Rybových mší jiným hudebním tělesům , a to hned 2x -  ve Strakonicích a v Písku, dále jsme měli 7 adventních koncertů - 4 zkrácené , při kterých s námi vystupovaly i děti škol  a ZUŠ (Dub u Vodňan, Prachatice, Zdíkov a Zbytiny) a dále 3 standardní koncerty v délce přes hodinu (Záblatí, Vitějovice, Strunkovice nad Blanicí). Koncerty byly doprovázeny i hudebními nástroji, posluchači slyšeli kromě kláves také housle, kytary a prvně letos i basu.

Celodenní soustředění

Nácvik na advent probíhal první listopadovou sobotu na celodenním soustředění. Zopakovali jsme celkem 16 skladeb, něco jsme více "pilovali", jiné skladby šly jako po másle. Sešlo se nás 37 a zpěvu jsme se věnovali celkem 5 a půl hodiny čistého času, což vydá za téměř 3 zkoušky (konkrétně 329 minut). 

 

Slavnostní koncert k založení čsl.státu

Tento koncert jsme spojili zároveň s oslavou 38. výročí trvání našeho sboru a připomněli jsme si i 5 let od úmrtí našeho bývalého člena, hudebního skladatele Františka Jančíka. Na koncertu v aule gymnázia promluvil zástupce města, jako host vystoupil Klarinetový soubor Prachatice se sólistkou Petrou Sovovou. 

 

Vítání podzimu

25.9. proběhla akce Vítání podzimu ve sklepích staré radnice, které se zúčastnilo 29 členů. Zaznělo 13 skladeb (lidové písně, spirituály i vážná hudba). Dirigovali Marcela Tomková a Petr Tesárek. Zpěv i nálada byly věru rozverné.

Soustředění Brloh

Soustředění proběhlo 25.-27.8.2023. Byla vysoká účast (32 lidí), spousta práce (odzpívalo se 11 hodin 40 minut), zopakovalo se 14 skladeb, 1 nová (Mozart - Alma Dei Creatoris), senzačních zážitků. Těšíme se do další práce. 

Rozloučení

Naše dlouholetá členka sboru paní Jarmila Kadlecová nás opustila dne 13.7.2023 ve věku 87 let. Rozloučili jsme se s ní na pohřbu 20.7. a naposledy zazpívali její oblíbené skladby.

Sbormistryně se nám vdala

7.7.2023 byl slavnostní den pro naši sbormistryni Marcelku, které změnila své příjmení na Tomková. Celý sbor jí přeje krásné manželství.

Chorvatsko - Poreč

Chorvatsko navštívil náš sbor na konci června a počátku července. Podrobnosti viz článek v Radničním listě č. 8 (autorka Jana Holá).

Vítání léta

První letní den jsme oslavili zpěvem ve Sklepích Staré radnice. Našimi hosty byly děti z pěveckého sboru Zlaťáček, působící při Zlatá stezka pod vedením Stanislavy Machovcové a Kamily Strejčkové  Děti si vystoupení užily, zpívaly s opravdovou radostí. Během našeho vystoupení zazněla premiérově píseň Žitné pole. První část dirigovala Marcela Pehelovádruhou část Petr Tesárek.

 

Zpívání v Domově Seniorhaus

V pondělí 22.5.jsme opět zavítali potěšit zpěvem klienty Domova pro seniory Seniorhaus

 

Velikonoční mše

Pravidelně zpíváme při slavnostní mši v kostele sv. Petra a Pavla na hřbitově. Doprovází nás orchestr PKF pod vedením Karla Haymanna. Pánové ze sboru nás "omladili" pomlázkou a dostali výslužku. 

Vítání jara

1. letošní koncert se konal 20.3. ve sklepích Staré radnice a pojali jsme ho jako vítání jara. Program byl pestrý - od lidových písní ke gospelům (měli jsme tentokrát 3 skladby premiérově) až ke klasice. Jako hosté vystoupily děti ze ZŠ Vodňanská. Přijela se na nás podívat i naše druhá sbormistryně, která je v současné době na mateřské dovolené. Výtěžek z koncertu byl věnován prachatickému hospicu - a to na novou kotelnu.

 

Výroční schůze sboru

Výroční schůze proběhla na dolním internátu SPgŠ za účasti 32 členů. Zhodnotili jsme činnost uplynulého roku, vyslechli jsme finanční zprávu, sbormistr hodnotil stránku uměleckou. Proběhla také volba nového předsedy spolku - zvolena byla Miroslava Tomášková. Jako vždy jsme nezapomněli na naše oslavence.  Schůzi jsme zakončili volnou zábavou. 

2022

Adventní a vánoční čas

V letošním roce jsme absolvovali 7 samostatných adventních koncertů a 3 společné koncerty s PKF s tradiční Rybovou mší vánoční.  Advent jsme zahájili v Záblatí (27.11) pod taktovkou Marcely Pehelové, za hudebního doprovodu kytary (K. Bican) a houslí (S.Tomešová), ve stejném duchu následoval koncert ve Vitějovicích (4.12.) , tentokrát pod taktovkou Petra Tesárka a hudební doprovod na klávesy doplnila M. Tomášková. Třetí advent (11.12.) pokračoval koncertem ve Strunkovicích nad Blanicí, kde také vystoupily děti z místní MŠ a pak jsme přejeli do Zdíkova, kde s námi také vystoupily děti, tentokrát ale z místní ZŚ a ze ZUŠ Stachy. Hned den poté (12.12) , tento týden bylo opravdu hodně mrazivé počasí, jsem se připojili k akci v Prachaticích na Velkém náměstí u  stromu. I když jsme zpívali zkrácený program , mráz nás pěkně potrápil. Housle Slávky Tomešová vypověděly "službu" , někteří členové sboru to odnesli  nachlazením. Čtvrtý advent následoval ve Zbytinách (18.12.), kde s námi vystoupily rovněž děti z místní MŠ a ZŠ.  Poslední adventní koncert se konal v Dubu u Prachatic na návsi, opět s námi společně vystoupily děti z MŠ a ZŠ, jediná drobnost, která tento koncert narušila, byl drobný déšť. 

Rybova mše vánoční -  tentokrát pouze 3x - v Kamenném Újezdu (13.12.), kde se představil nový basový sólista - Tomáš Maliniak, pak následovala "Rybovka" v Národním domě (22.12.) , tento datum je specifický tím, že každý rok si připomínáme  narození zakladatele sboru a PKF pana Maidla, v letošním roce to bylo rovných 100 let.  Závěr roku a také poslední vystoupení roku patřil "Rybovce" , tentokrát v kostele sv. Jakuba v Prachaticích.  Slavnostní zakončení roku 2022 se opravdu vydařilo. 

Vzpomínkový koncert

Vzpomínkový koncert věnovaný členům ČP a PKF (řídil Karel Haymann) se konal 24.11.2022 v aule gymnázia. Obě tělesa vystoupila jak samostatně (ČP na klavír doprovázela Mgr. Satorová, dirigoval Petr Tesárek), tak i se společnými skladbami. Průvodní slovo měla Libuška Dortová. 

Celodenní soustředění

První listopadovou sobotu jsme věnovali nácviku vánočního programu. Opakovali jsme 14 písní, nové jsme nacvičovali Tichý Betlém a  "pilovali" hsne V jeslích dítě spinká. Účast byla slušná: 29 členů.

Koncert ke Dni založení čsl.státu 

28. října zaznělo v sále ND v Prachaticích 17 skladeb různých žánrů - od Komenského přes lidové písně, Dvořáka, tradicionály až po spirituály. Jako host vystoupila D.Satorová ze ZUŠ Prachatice. Provedli jsme 3 premiérová díla. V rámci koncertu jsme si připomněli jsme výročí Jana Ámose Komenského (430 let od narození) , hudebního skladatele Zd. Lukáše (15. výročí úmrtí)

19. ročník MSHR Vlachovo Březí

Tento ročník se konal 15.-16.října. Účastnilo se ho 8 českých sborů a zástupci 4 sborů (k těm patřilo i 8 našich členů) . Sborovou dílnu a capela vedl  Libor Sládek , orchestr řídil Karel Haymann. Závěrečný koncert byl skvělý.

Koncert pro Seniorskou občanskou společnost

Tento koncert se konal 27.9. v aule Gymnázia v Prachaticích. Opakovali jsme lenorský program , přídavkem byla nová skladba gospel Já se těším do nebe. Přišla nás podpořit i Marcelka, kromě Adámka přivezla také Adélku. Součástí programu byly i pranostiky. 

Marcelka má Adélku

Narodila se 1.9.2022 ( a hned má druhý den svátek). Zpráva oblétla všechny členy . My se to dozvěděli ani ne hodinu poté ( a Marcelka hned poslala video).  Gratulujeme!!! Ať jsou obě " holky " zdravé a šťastné. 

 

Výstava dřevořezeb Karla Krále

Tato výstava byla zahájena vernisáží 1.9.2022 v centru Krebul. Náš člen Karel Král na ní představil více než 60 svých prací. Výstavu natáčeli pro kabelovou Tv, takže ji určitě dostanou občané Prachatic do podvědomí. Karel prozradil něco o své tvorbě. Také všechny členky sboru dostali od Karla vyřezávané srdce na šnůrce. 

 

Brloh - letní soustředění

Poslední víkend v srpnu proběhlo soustředění pod vedením Petra Tesárka, korepetice vedla Jana Holá .  Páteční večer jsme měli volný program plný zábavy (Bicanové - heligonky), zpěv, tanec , vyprávění, pár vtipů a "vějířomluva" atd. Pracovali jsme tvrdě. Odezpívali jsme 10 hodin 25 minut  čistého času!  Zvládli jsme i části nových 5 skladeb. 

 

Koncert Libínské Sedlo

Koncert se uskutečnil 8.7., ač v létě to nebývá právě časté. Dirigoval Petr Tesárek (jednu skladbu dirigovala Marcelka  - ještě před porodem). Bylo nás 26, odzpívali jsme 12 skladeb. Posluchači si některé skladby i nahrávali ( a víme, že Tebe poem dokonce přeposlali svým známým na Ukrajinu). 

Rozloučení s Andulkou Novákovou

Dne 4.8.2022 jsme se rozloučili s dlouholetou členkou sboru paní Andulkou Novákovou. Na poslední cestu jsme jí zazpívali 2 písně. "Andulko, budeš nám chybět."

XVI.Slavnosti pečení chleba

Slavnosti jsme navštívili v Lenoře v sobotu 30.7.2022 poprvé . Po dlouhé  době (asi 10 letech) jsme vystupovali v krojích. A pořád jsme se do nich vešli a stále nám to slušelo, i dobře zpívalo. O dirigování se postarali Petr Tesárek a Marcelka Pehelová. Po vystoupení jsme si také pěkně zatancovali.  

Hudba v ulicích

Akce se konala 21.6.2022. Náš sbor vystupoval na Parkáně s koncertem lidových písní. Užili jsme si to my, naši posluchači a vyšlo i počasí. 

Zahraniční pobyt v Kalábrii

V týdnu od 9.-19.6.2022  proběhl zahraniční pobyt v Capo Vaticano. . Účastníci si užili nejen koupání a slunění, tak i hudby po vedením Petra Tesárka. 

 

Změna na postu dirigenta

Od 23.05.2022 naše současná sbormistryně Marcelka Pehelová postupně předávala žezlo Petru Tesárkovi. Čeká ji opět milá rodinná  záležitost - narození druhého potomka. 

 

Slavnostní koncert k 70tinám Karla Haymanna

Slavnostní koncert se konal 20.5.2022 v aule gymnázia v Prachaticích. (pro nemoc byl termín odložen o měsíc). Obě hudební tělesa pogratulovala oblíbenému umělci.   Ke gratulantům se přidal i starosta města a paní MUDr. Anna Škáchová.  Koncert se všem líbil , z bývalých členů obdržela kytici i paní Libuška Holcová, která oslavila také významné životní jubileum. Po koncertě se konala v hospůdce U Jelena tzv. afterparty.

 

Pondělí velikonoční

Velikonoční pondělí máme tradičně spojeno se mší v kostele sv. Petra a Pavla na hřbitově v Prachacicích. Zpívali jsme Gounodovu mši a Halleluja z Haendelova Mesiáše. Vzhledem k vysoké nemocnosti nás zpívalo jen 16. Pánové nás pomladili pomlázkou, však od dam dostali výslužku. 

Zpíváme pro UNICEF

K této celorepublikové akci jsme se zapojili i my.  Obvykle k tento čas míváme koncert v rámci vítání jara. Jako hosté vystoupily děti ze ZŠ Vodnňanská pod vedením Aleny Bískové. Vybraný výtěžek ze vstupného (také jsme přispěli) byl zaslán na Fond Unicef. 

Zádušní mše

Vzpomínkové setkání - zádušní mše za paní Maidlovou (vdovou po zakladateli ČP) se konala v sobotu 12.3.2022 v hřbitovním kostele sv. Petra a Pavla. Ze sboru se zúčastnilo 12 lidí (zpívali jsme 2 písně, dirigoval p. Haymann).

Soustředění a výroční schůze

Před schůzí byla tříhodinová zkouška. Na schůzi jsme zhodnotili činnost uplynulých dvou let i výhledový pohled do budoucna. Popřáli jsme oslavencům (a že jich bylo!) a posléze si užili možnosti být spolu.