Jdi na obsah Jdi na menu
 


ADVENTNÍ A VÁNOČNÍ KONCERTY V PLNÉM PROUDU

Vánoční koncerty (17. 12. 2007 - Kamenný Újezd, 19. 12. 2007 - Vlachovo Březí, 20. 12. 2007 - Prachatice, 28. 12. 2007 - Lhenice)

Počínaje 17. prosincem  jsme začali společně s Pošumavskou komorní filharmonií sérii vánočních koncertů jako tradičně každý rok. Příjemné a velmi krásné tóny České mše vánoční od Jana Jakuba Ryby (Hej,mistře!) rozeněly několik míst nejen Prachaticka a navodily pravou vánoční atmosféru. Sóla si znovu zazpívali : soprán- Marie Weissová, alt- Martina Pivoňková, tenor- Václav Janovský, bas- Oldřich Jakubík.

4. adventní koncert - 23. 12. 2007 - Prachatice

Čtvrtou adventní neděli jsme se sešli na prachatickém Velkém náměstí, abychom si zazpívali při našem dalším koncertě. Navzdory počasí, které bylo opravdu mrazivé, se přesto sešlo velké množství posluchačů a věrných přízniců. Věříme, že vánoční písně a koledy v našem podání je i přes nepřízeň počasí opravdu zahřály u srdce a na duši. Hostem byl opět flétnový soubor "Píšťalka" pod vedením naší kolegyně paní Martiny Schneiderové.

Vánoční koncert - 21. 12. 2007 - Protivín

Pěvecký sbor zavítal do protivínského kostela, kde "vypomohl"  píseckému pěveckému sboru Sonitus při České mši vánoční od Jana Jakuba Ryby. Zazněly také skladby Ave verum od W.A.Mozarta a koleda Narodil se Kristus Pán.  Sbory doprovázel komorní orchestr z Písku.

9. 12. 2007  a  10. 12. 2007 (Vánoční koncerty ve Zdíkově a Husinci)

Koncem druhého adventního týdne a začátkem třetí adventního týdne zavítal pěvecký sbor ČP do Zdíkova a do Husince na svoje první letošní adventní (vánoční) koncerty. Jako hosté vystoupil flétnový soubor "Píšťalka" pod vedením paní Martiny Schneiderové. Koncerty se skládaly ze dvou částí. V té vážnější části, převážně vánočních písních , zazněly skladby : I was glad, Go tell it, Bílé vánoce, Romance štědrovečerní ad. V druhé části koncertu (zpívané v lidových krojích) zazněly všem   známé koledy: Narodil se Kristus Pán, Pásli ovce valaši, Jak si krásné neviňátko, Radostně budem zpívati ad.

KŘEST KALENDÁŘE a SETKÁNÍ kulturních spolků Města Prachatice

6. 12. 2007

V adventní čas (jako tradičně každý rok) se uskutečnilo setkání všech kulturních spolků Města Prachatice. Setkání proběhlo na základě pozvání pana starosty města pana ing. Jana Bauera.  Pěvecký sbor Český píseň při této příležitosti pokřtil svůj kalendář, který byl vydán letos na podzim.

 

BENEFIČNÍ KONCERT PRO HOSPIC - Prachatice

3. 11. 2007

O první listopadové sobotě jsme se sešli ve Sklepích Staré radnice v Prachaticích, abychom si zazpívali v rámci benefičního koncertu pro prachatický hospic. Na úvod všechny přítomné přivítal člen Občanského sdružení sv. Jana Nepomuka Neumanna  MUDr. Petr Koptík. Jako naši spoluúčinkující se představil flétnový soubor "Píšťalky", pod vedením paní Martiny Schneiderové. 

POBYT LOTYŠSKÉHO SBORU LATGALE z PREILI -Prachatice

22. 10. - 25. 10. 2007

Smíšený pěvecký sbor LATGALE z Preili zavítal v těchto dnech na pozvání sboru ČP do Prachatic.  Po příjezdu byli naši přátelé přivítáni místostarostou města panem ing. Martinem Malým. Samotný sbor jste mohli shlédnout při koncertě, který se uskutečnil 23.10 2007 v aule prachatického gymnázia.  Sbor podal opravdu skvělý výkon a kdo jste na koncert přišli , odnesli jste si opravdu bohatý hudební zážitek. Sbor měl samozřejmě i jiný program. Navštívil město Český Krumlov, zavítal na vyhlídku věže sv. Jakuba v Prachaticích, prohlédl si město a navštívil rodiny našich zpěváků a zpěvaček.

HUDEBNÍ SBOROVÝ ATELIÉR Václava Matouška  - Vlachovo Březí

13. 10. 2007

Pěvecký sbor Česká píseň se zúčastnil Hudebního sborového ateliéru Václava Matouška, který se konal v polovině měsíce října ve Vlachově Březí. Kromě ČP se na ateliéru setkalo dalších pět pěveckých sborů: Pěvecké sdružení Pražské mužské sbory, Ženský pěvecký sbor Vokální harmonie Hradec Králové, Studentský sbor Besharmonie Praha, Záboj Pelhřimov a CANTO při Gymnáziu a SOŠe Vimperk. Celý pěvecký maratón začal v 10.30 hod. přivítáním ve Sportovní hale ve Vlachově Březí, poté následovala zkouška. Odpoledne bylo věnováno koncertu v Modlitebně Církve bratrské v Husinci. Koncert byl  poctou významnému českému skladateli Zdeňku Lukášovi, který zemřel v červenci tohoto roku. Další  již generální zkouška společně s orchestrem se uskutečnila v podvečerních hodinách. Samotný koncert byl zahájen v 19.30 hod. přímo ve Sportovní hale. Pro všechny zpěváky a zpěvačky to byl jistě velmi náročný den, ale velkolepý hudební zážitek, který jsme při obou koncertech prožili, stál opravdu zato.

 

BAD LEONFELDEN - Rakousko (koncert ke 150. výročí Chorgemeischaft Bad Leonfelden)

15. - 16. 9. 2007

V polovině měsíce září se náš sbor vypravil (na pozvání našich rakouských přátel) do rakouského Bad Leofeldenu. Při té příležitosti jsme sobotní dopoledne navštívili vrchol Sternstein, který se nachází v 1125 m n.m.a je opravdu pár kilometrů od Bad Leonfeldenu. Počasí nám tentokrát sice moc nepřálo, ale to nás vůbec od výstupu neodradilo. Odpoledne jsme dorazili do Bad Leofeldenu, kde jsme se ubytovali a navštívili zemědělskou výstavu ( obdobu našeho Křemežského veletrhu) , poté nás čekala zkouška v "Haus am Ring" a pak následně koncert s našimi rakouskými přáteli. Nedělní dopoledne jsme si zazpívali při nedělní mši v kostele v centru Bad Leofeldenu. Tento projekt byl financován z finančních prostředků EU Iniciativy Společenství Interreg IIIA.

Teplé srpnové večery, soustředění Dobrá Voda, Kvilda

25. 8. 2007

Tento letní sobotní večer ( v rámci zpestření našeho soustředění na Dobré Vodě) jsme si znovu po roce zazpívali v kostele sv. Štěpána na Kvildě.

24. 8. 2007- 26. 8. 2007

Po koncertu na Velkém náměstí v Prachaticích jsme se vypravili jako každoročně na víkendové soustředění na Dobrou Vodu. Po již zmíněné prázdninové přestávce nás čeká plno práce na nových skladbách.

24. 8. 2007

Česká píseň opět začala po prázdninové přestávce naplnovat zkoušet a koncertovat. V rámci pořadatele Města Prachatice se náš sbor zúčastnil již podruhé akce s názvem "Teplé srpnové večery". Sbor vystoupil v Velkém náměstí v Prachaticích, tentokráte již s řádným ozvučením. Při koncertu trvajícím téměř hodinu zazněly tradiční skladby: Alleluja (Jančík), Missa Brevis, Na horách (Lukáš) ad.

Česká píseň připravuje letos nový kalendář

8. 8. 2007

Pěvecký sbor ČP se rozhodl v letošním roce připravit nový nástěnný kalendář. V současné době vrcholí jeho přípravy, na kterých se podílí členového našeho sboru.  Kalendář by měl být  zhotoven do konce měsíce srpna.

 

Chelčice

22. 7. 2007

Pěvecký sbor nezahálí ani o prázdninách. Jedno nedělní odpoledne jsme se sešli v Chelčicích a zazpívali si zde na opět na jednom z našich dalších koncertů.

 

Slavnosti solné Zlaté stezky

30. 6. 2007

Jako již tradičně každý rok se pěvecký sbor zúčastnil průvodu na Slavnostech solné Zlaté Stezky.

 

"Seznamte se s Jaroslavem Ježkem"

14. 6. 2007

Pěvecký sbor se zúčastnil opět po delší odmlce koncertu, který navazoval na projekt " Pocta JJ". Tentokráte se nazýval "Seznamte se s JJ". Koncert se uskutečnil ve Zdíkově v místním kině ve večerních hodinách.  Znovu zazněly skladby "Kat a blázen", "Babička Mary" a další známé "Ježkovky".  Věříme, že se divákům dostalo velmi pěkného a příjemného kulturního zážitku.Nutno zmínit, že celý projekt byl financován z prostředků EU v rámci Iniciativy Společenství Interreg III A.

 

Česká píseň v chorvatské Rijece

(Akce byla z části financovaná v rámci vybraných akcí grantové politiky Jihočeského kraje a z rozpočtu Města Prachatice).

4.6.2007

Naše chorvartské putování začalo v neděli 27.5., kdy se Česká píseň vydala na dalekou cestu do města Rijeka. Po náročné celodenní cestě jsme v pozdních odpoledních hodinách dorazili do mraků zahalené Rijeky.Po příjezdu se nás ujmuli ihned někteří členové našeho hostitelského sboru Oratoriski sbor "Ivan Matetić Ronjgov´´, kteří nás doprovodili k hotelu Lucija, kde nás očekával jejich dirigent prof. Dušan Prašelj. Na uvítanou jsme každý dostali malé občerstvení a prof.Prašelj se ujal přivítacího proslovu , při kterém bylo vidět v jeho očích velké dojetí.

Většinu našeho volného času jsme věnovali zkouškám a pilování našich hlasových možností. Moře jsme měli na dosah a tak jsme nezapomněli také okusit jeho teplotu a sílu přímořského sluníčka.

Chorvatští přátelé pro nás připravili plně nabitý program, kdy jsme se vypravili na polodenní výlet na nejvyší horu Istrijského poloostrova Učku .Mimo jiné cesta k tomuto vrcholu vede tunelem který , který se svým hudebním programem otevíral náš přítel sbormistr Dušan Prašelj.Cestou na vrchol jsme se zastavili na hradě Trsat, z kterého je velmi pěkný pohled nejen na město Rijeku, ale i řeku stejného názvu městem protékající. Dále jsme navštívili klášter "všehouzdravení", o kterém se povídá báje, že o berlích příchozí odchází bez nich, a na tento důkaz jsou některé tyto berle pověšeny na zdech kláštera.Tento klášter navštívil osobně i papež Jan Pavel II. a na jeho počest nechali Chorvaté postavit v parku před branami kláštěra jeho sochu. Samozřejmě jsme neodolali vyzkoušet akustiku v tomto kláštěře a zazpívali jsme si zde pro radost naší, ale i ostatních návštěvníků kláštera. Na zpáteční cestě zpět jsme neopomněli shlédnout istrijské město Opatija s jeho památkami a pobřežím.

Nelze zapomenout zmínit, že zástupci našeho sboru včetně pana sbormistra byli v polovině týdne přijati starostou města Rijeky.

Další den jsme absolovali setkání s našimi krajany, kteří žijí a pracují v Rijece. Jejich sdružení se nazývá velmi typicky česky ,, Česká beseda Rijeka´´.Těchto krajanů , kteří mluví lépe či už hůře česky je asi 150, což není ani moc ani málo, ale přesto se rozhodliy postavit pro sebe a své hosty, ale i jiné návštěvníky Chorvatska, Český dům v Rijece. Již zmíněný dům jsme si samozřejmě pečlivě prohlédli a museli jsme konstatovat, že s takovou precizností a nadšením se u nás v České republice setkáváme jen zřídka kdy. Po této prohlídce jsme všichni společně diskutovali o životě u nás v republice, ale nás především zajímalo jak oni žijí v Rijece. Tato beseda byla natolik upřímná, že jsme ani nesledovali čas. Na závěr naší návštěvy jsme dalším novým přátelům zazspívali několik českých písní. I zde bylo vidět, že jsme byli vítanými hosty, jelikož když jsme se loučil v pozdních nočních hodinách, ukáplo i pár slz.

Vyvrcholením celého zájezdu byl koncert v nádherné katedrále sv. Vid ( sv. Vít) , který se velice rychle blížil a tak se společně přes den zkoušelo a zkoušelo. Večer v zcela zaplněné katedrále se rozezněly tóny českých a chorvatských skladeb a především 2 nádherných mší (Missa Brevis od Zdeňka Lukáše, kterou dirigoval náš sbormistr Václav Kraus a Misa Solemnis od Ivana Zajce, jenž dirigoval sbormistr prof. Dušan Prašelj).

Poslední den našeho pobytu jsme absolvovali náš poslední chorvatský koncert lidových písní v rodném domě Ivana Matetić Ronjgova, který je zároveň domovskou scénou chorvatského sboru.

A na závěr několik statistických údajů: z celkového počtu 45 účastníků byli 33 zpěváci a 12 členů „fanklubu“, nejmladšímu účastníku bylo 1,5 roku, nejstaršímu 79 let. Odzpívali jsme celkem 14 hodin, z toho 7 hodin na našich a 4 hodiny na společných zkouškách, 3 hodiny celkem trvala naše koncertní vystoupení. Ujeli jsme přes 1500km, na cestách jsme strávili celkem 8 dní.

 

JARNÍ KONCERT - Freyung

20. 5. 2007

Dnešní den se uskutečnilo opět společné setkání s pěveckým sborem Kirchenchor z Freyungu. Zmíněné setkání proběhlo na koncertě v Pfarrkirche ve Freyngu, kdy Česká píseň se zúčastnila sváteční nedělní mše.

 

VELIKONOČNÍ KONCERT DUCHOVNÍ HUDBY - Bavorov

14. 4. 2007

Tento krásný slunečný den jsme se vypravili na velikonoční koncert duchovní hudby do chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Bavorově. Jako hosté našeho programu vystoupil komorní soubor Geigenmusik z Freyungu. Na úvod zazněla skladba "Locus iste". Poté si vzal slovo P. Patrik, aby všechny přítomné velmi mile přivítal. Kostelem zněly tóny skladeb od Zdeňka Lukáše, F. Jančíka. L. Janáčka , A. Dvořáka a dalších autorů. Samozřejmě je nutno připomenout, že tento koncert byl podpořen z prostředků EU Společenství INTERREG IIIA.

 

VELIKONOČNÍ KONCERT - Kostel sv. Petra a Pavla Prachatice

9. 4. 2007

V tento sváteční den vystoupil pěvecký sbor společně s Pošumavskou komorní filharmonií (dále jen PKF) na slavnostní velikonoční mši v kostele sv. Petra a Pavla na prachatickém hřbitově.

 

PŘÍPRAVY NA VELIKONOČNÍ KONCERTY VRCHOLÍ

 

Pěvecký sbor se znovu sešel na horním internátě SPgŠ v Prachaticích. Přípravu jsme věnovali především velmi rychle bližícím se velikonočním koncertům, na které samozřejmě všechny zveme .Velikonoční sérii zahájíme v Prachaticích, jako již tradičně v kostele sv. Petra a Pavla. Zazní skladby "I was glad" a "Alleluja" od pana Františka Jančíka, který je naším členem. Společně s PKF uslyšíte Ave verum corpus od Mozarta, Missu breve od Gounoda a Halleluja od Händela. Dalším z koncertů nás pak čeká koncert v Bavorově, který se uskuteční ve zdejším kostele dne 14. 4. 2007 od 15. hod.

 

SOUTŘEDĚNÍ V PRACHATICÍCH

 

Pěvecký sbor se sešel na horním internátě SPgŠ v Prachaticích. Po rozezpívání jsme vrhli do práce. Pro zopakování jsme si zazpívali části "Kyrie","Gloria" a "Sanctus" z Missa Brevis od Zdeňka Lukáše. Pak následovalo zkoušení nové skladby, kterou napsal náš člen a kolega z tenorů pan František Jančík. Skladba pod názvem "Aleluja" vznikla k narození jeho vnučky Lucinky, která se narodila koncem měsíce ledna tohoto roku. Skladba je velmi hravá, veselá a velmi obohatila náš stávající repertoár.

ČESKÁ PÍSEŇ ZHODNOTILA ROK 2006- Výroční schůze

1. 2. 2007

Výše uvedeného dne se pěvecký sbor sešel na dolním internátě Střední pedagogické školy k tomu, aby zhodnotil uplynulý rok 2006. Nejprve předsedkyně sboru přečetla výroční zprávu, a tedy i připomněla veškeré akce, které sbor zažil, následovalo slovo sbormistra v rámci uměleckého hodnocení a nakonec přišly ekonomické informace, tedy jak si vlastně sbor stojí finančně, což je pro pořádání akcí rovněž velmi důležité. Večer byl plný dobré nálady a pohody. Samozřejmě jsou již naplánovány další akce v novém roce a je nutno věnovat se naplno zkouškám. Přejme si do roku 2007, aby byl přinejmenším zrovna tak dobrý (i lepší) jako rok 2006.

 

TŘÍKRÁLOVÝ KONCERT - Bavorov

6. 1. 2007

Tento první koncert v novém roce se uskutečnil v malebné obci Bavorov na Strakonicku. Koncert měl sice ryze vánoční charakter , ale vzhledem k tomu, že tento den připadl na Tři krále, bylo to takové velmi příjemné ukončení adventního a vánočního období. Tradičně zazněly skladby jako spirituály "Můj pán" a " I was glad", dále "Adeste fideles" a "Ave verum corpus" od Mozarta , Vánoční mše J. J. Ryby a na závěr si celý kostel zazpíval vánoční koledu "Narodil se Kristus Pán". V Rybově mši si sóla zazpívali, stejně jako na koncertě v Kamenném Újezdě /viz rubrika "Rok 2006" / tito sólisté: soprán: Marie Weissová, alt: Martina Pivoňková, tenor: Václav Janovský, bas: Oldřich Jakubík. Účast bylo opravdu obrovská, však také velký dík patří za organizaci člence našeho sboru paní Jiřině Motlové.