Jdi na obsah Jdi na menu
 


 A pokud přečtete celou mši až do konce muže te se podívat a poslechnout jak to zní ve skutečnosti v našem podání za doprovodu Pošumavské komorní filharmonie.

 

 

  J.J.Ryba - Česká mše vánoční - "Hej mistře!"

 

 

KYRIE

 

,Hej, mistře! Vstaň bystře! Vzhlédni na jasnost, nebes na švarnost. Krásu uhlídáš,

v tento noční čas. Hvězdy jsou dnes krásnější, obloha je jasnější, měsíc krásně plápolá,světlý je sad, obora, denice již vychází, z hájů volá zvěř, cvrlikáním přelibým ptáčků zvučí keř, rozléhá se les. Slyším za horou tam zvuk, moldánkový jemný hluk. Ej-hle ! Slyšíš? Mistře, slyšíš? Dudlování, libé hraní, jak to zvučí, krásně hučí, honem vstaň mistře, prohlédni bystře ! Nu, nu proč mi nedáš v spaní pokoje ? Proč mne nyní lekáš ?  Řekni , copak je ? Celý den jsem v práci byl, v potu tváře lopotil, a tu když mám odpočinout, ty mně nedáš spáti, řekni, řekni, co pak přece má  to znamenati ? Co jest to, co jest za libé hraní ? Nebeský  toť jest zpěv a plesání. Toto já slyším dnes celou noc.To musí znamenat velmi moc. Toto já slyším dnes celou noc .To musí znamenat velmi moc. Proto jsem Tě probudil, abys slyšel hraní. Jsem rád, žes mne probudil k tomu podívání.  Bez všeho honem prodlení, běžme tam ,kde to libě zní . Této noci, přepodivné, všecko všudy, jest jak ve dne. Jak vše padá libě v uši, jak vše proniká mou duši. Zas to hučí, mile zvučí, pojďme tam se podívat, nechtějme víc prodlévat.

 

GLORIA

 

Sláva budiž Bohu velikému, pokoj lidu všemu pokornému, neb se narodil Spasitel, všeho světa Vykupitel. Vstaňte rychle pastuškové srdce věrného, zanechte stád, pastuškové srdce dobrého ! Pojďte k Betlému, městu svatému, uvidíte tam světlo nebeské, Syna Božího v podobě lidské. To Vám zde zvěstujem, nad tím se radujem. Vstaňte rychle , běžte k Betlému, k Ježíšku dnes narozenému. Co je to ? Kde je to ? Co to slyším za hlas, jenž to volá na nás ?

A hle! Všecko všudy jasno, vše se krásně třpytí, neobyčejným způsobem obloha se svítí. To musí něco znamenat. Musím hned stádo domů hnát, vzbudím svou chasu, aby tu krásu pozorovala, a pak se mnou šla k Betlému, jak jsem slyšel, s oblohy když hlas vyšel.. To jest  jasmost skvostná, to jest noc milostná. Hvězdičky krásně plápolají, krásní tónové se všech stran se rozléhají. Ó vy krásná nebesa, proč se dnes šlechtíte ? Proč se dnes tak překrásně nad námi třpytíte ? Betlém stojí jak v ohni, co to má znamenat ? Jenom bratře tam vzhlédni, pojď se tam  podívat. Bratři moji ! Copak chceš ? Vám zvěstuji,. Jen pověz ! Že jsem slyšel z  nebe hlas, a to v tento noční čas, že se narodil světa Mesiáš -- aleluja, aleluja chvalme Boha  mocného. Aleluja, aleluja, chvalme Boha dobrého, ctěme Boha dobrého, ctěme Boha dobrého. Pojďme tam ! Pojďme tam, dítě vítati. Písněmi, hudbami vychvalovati. Bohu prostým srdcem díky vzdávati, slavně hlučně zpívat  , Dítě vítati. Pojďme tam ! Pojďme tam ! Pojďme Dítě vítati jemu díky vzdávati. Aleluja, aleluja, ctěme Boha dobrého ! Aleluja, aleluja, chvalme Boha mocného, Boha mocného, Boha dobrého ! Ctěme, Boha, mocného.

 

GRADUALE

 

Vzhůru bratři ,jenom  čerstvě vstávejte. K Betlému se se mnou honem vydejte !

Pospíchám teď zvěstovat velikou radost, nelenujte jen vstávat,spatříte jasnost. Která Betlém osvěcuje, celé nebe okrašluje. Vstaňte s rychlostí, pojďte k Betlému, k neviňátkovi dnes zrozenému. /: Kdopak se narodil ? Pověz nám ! Mesiáš dnes přišel k nám, Mesiáš dnes přišel k nám. :/ Kdepak je ? V Betlémě. Kdopak je ? Pán země. Vstaňte běžme tam, kde se zjevil nám světa Mesiáš, Vykupitel náš. Jste všichni připraveni ? Jsme, jsme ! Na cestu přistrojeni ? Jděme. Jděme stáda spraviti, potom půjdem k Betlému, s přivítáním poběhnem k Ježíškovi milému. Jeden svolá všechnu chasu a jí vyřídí, aby vzala housle, bysu, to jí nařídí. Ty pak Ferdo, běž hned za háj, vzbudíš celý Záleský kraj. A ty Jožko , jdi za horu, Janku svolej lidi v boru. Pozvi všecky dobré hudce, zpěváky a hodné trubce, a tak půjdem k Betlému s hlučnou muzikou, k místu právě šťastnému s chutí velikou, s chutí velikou. Budem Boha ctít srdcem pobožným, jeho velebit, duchem pokorným. Všecky všudy svoláme, na cestu se vydáme. Všecky všudy svoláme, na cestu se vydáme. K Betlému teď půjdeme, Boha slavit budeme. Boha slavit budeme, Boha slavit budeme, Boha slavit budeme.

 

CREDO

 

Pospíchejme k Betlému , k místu svatému. K dítěti nebeskému, Pánu věčnému.

Budem se mu klaněti, zpěvy slavně chváliti, nejradostněj vítati, Pána věčného, Syna Božího. Již se jen připravte, hudby si upravte, budem Boha prostě chválit, ale upřímně. Budem Dítě božské slavit zpěvy úplně. Jenom všichni za mnou pojďte, píšťaly a trouby strojte. Copak s sebou máme do Betléma vzít ? Copak přece všecko máme s sebou mít ? Janku ! Copak máme. Jožko ! s sebou vzíti. Kubo ! A neb nač pak. Ferdo ! Máme hráti. Jenom nám pověz. V pravé pobožnosti, v svaté nábožnosti, vyhrávati budeme, Bohu poděkujeme, za nám dané spasení skrz Ježíše zrození. Pojďte, pojďte k Betlému, místu přeblaženému, chvalozpěvy začneme, jak jen Betlém uzříme. /: Kdopak dary ponese ? Ty nám Tomek poveze. :/ Tak již raděj půjdeme, Pána chválit budeme , /: budem vroucně zpívati, Mesiáše, Mesiáše k nám vítati :/. Tak již pojďme v rychlosti, dojdem velké milosti. Mesiáše spatříme, Božské dítě uzříme, budem líbat Ježíška dobrého, laskavého, milostného. /: Aleluja, Bohu pějme, nebes Otci chválu vzdejme, radujme se srdečně u jesliček společně :/ . Sláva buď Tobě, Bože věčný, Bože velký nekonečný, ve své moci jsi jediný. Budiž na věky od nás všech chválen, vděčně oslaven, nejvýš veleben, to až na věky Amen, to až na věky amen, amen, amen, amen.

 

OFFERTORIUM

 

V pokoře poklekněme, Dítě Boží uctěme ! Dary mu obětujme, a je srdcem celujme. To jest dítě vznešené, slávou nebes oděné. Jak vztahuje k nám ručičky, jak milostné jsou očičky. Jak nás rádo všecky vidí, jak milostně na nás hledí.

Ó děťátko milostivé, budiž nám vždy dobrotivé. Tobě se zde klaníme, oběť svou zde činíme, obejmi nás láskou svou, potěš tváří milostnou, Obdař všechny milosti, zblaž nás věčnou radostí. Uděl nám požehnání,  pokojné obcování. Nuže, bratři, zahrajeme, potom zase zazpíváme, ke cti  toho Děťátka, útlého neviňátka.

Naštymujte hudby jasné, ať nám to jde, všecko krásně. Jenom řádně do toho, hrajme, co jest slušného. S radostí a plesáním, bratři  pějme chvály zde ! Všeobecným hlásáním ať náš hlahol k nebi jde. Trouby zněte hlučně dnes, vděčný zpěv se k Bohu nes ! Neb jest dnes den spasení, lidu vysvobození. Ježíš Vykupitel náš, vytrh z služebnosti nás, za čež jemu děkujme, v plesání dnes hodujme ! Bože budiž vždy veleben, na věky věkův amen, až na věky amen, až na věky amen.

SANCTUS

 

Nebe hlásej "Svatý", obloho zněj "Svatý", "Svatý, Svatý" země pěj, chválu Bohu v síle dej. Nejvyšším on Pánem jest, nejvyšší mu bude čest. Chvála věčná budiž Tobě, Bože věčný v každé době ! Nebe, země hlásejte, chvály slávy zpívejte ! Všichni andělé nebeští, všichni tvorové pozemští, prozpěvujte neskončeně čest. /: Bohu který všemu tvůrcem jest. :/

 

 

  BENEDICTUS

 

Pane země i nebe , my zde chválíme Tebe. Klaníme se Synu Tvému, oznamujem světu všemu, že již přišlo spasení, skrz Kristovo zrození. Již přišlo spasení, skrz Kristovo narození. Co se zdávna zvěstovalo, to se nyní vykonalo, neb leží v jesličkách již zrozen Pán Ježíš. Tu se jemu obětujme, pravou lásku přislibujme. Tobě chceme sloužit vždy, tím pak dojdem věčné mzdy. Rozpal hojně - srdce, láskou víc a více.. Nedej padnout v nepravosti, přikloň všecky k pravé ctnosti. A tak štěstí dojdeme, nebe jistě najdeme. Ó Dítě dopřej milosti, ať s Tebou dojdem v radosti, blažené věčnosti.

 

AGNUS DEI

 

Nyní se do Tvé ochrany poroučíme. S tebou se dítě nebeské, zde loučíme. Zítra zas příjdem, chválit Tě budem, chválit Tě budem. Srdečnou vděčností, za dané milosti. Budem  slavně zpívat, zde Tě vychvalovat. Tebe nyní žádáme, o pokoj Tě prosíme. Uděl nám všem pokoj svatý. Uděl nám všem pokoj svatý /: po němž všichni dychtíme :/.

 

ZÁVĚR

 

/: S radostí , s plesáním s veselostí, srdcem spokojeným. :/ od Betléma kráčíme, radost velkou cítíme. Radujeme se , veselme se , že jsme viděli Ježíše, který se dnes narodil, celý svět vysvobodil. Tobě Bože, nebe, moře, lesy hory, s všemi tvory, ať se klaní vše stvoření, že nám nastalo spasení skrze Ježíše Krista, zaplesej duše čistá. Radujte se  všecko stvoření, z Syna Božího narození ! Slavme Boha nejvyššího, Syna jeho jediného hudbami,citerami,varhanami, též cymbály, píšťalami též jak bubny, tak troubami, ctěme Pána mocného, jenž nám dal Syna svého. Uděl nám všem spokojenost, vlej do našich srdcí svornost, abychom se milovali, tím jen Tebe vyznávali, Bože náš dobrotivý, Otče vždy milostivý ! Budem Tebe vděčně chváliti, Tebe , Pána vždy velebiti. Budem chválit svého Otce, z upřímného, ctného srdce písněmi, modlitbami, milováním, Tě vzýváním. Otce Boha, jeho Syna , též i Ducha budem vždy velebiti, Tě na věky chváliti. Budiž veleben až na věky amen, amen.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------